Blockchains er tidens hype. Det har det været længe, måske fordi ikke ret mange forstår hvad det handler om. Måske fordi nogle reelt ikke er interesserede i at det bliver brugt. Og måske også fordi få endnu har formået at præsentere en reel businessplan baseret på blockchain-teknologien. Men det kommer, stol på det. Faktisk er det her allerede og som fotograf kan man jo passende begynde at tænke over, hvad man så lige kan bruge det til …..

For ikke så længe siden, skulle jeg skrive en artikel om blockchains. Et spændende emne om en teknologi som jeg ihvertfald har virkelig svært ved at forstå, sådan helt fra bunden af altså. Men hvis man lige erkender, at man også kan køre bil, uden at vide hvordan motoren virker, så skal det jo ikke forhindre én i at tage plads bag rattet alligevel.

Blockchains transporterer data
En blockchain er en protokol der overfører data. Sådan nogle har vi allerede i dag, f.eks. ftp (file transfer protocol) som mange fotografer – og andre – benytter sig af dagligt. Det smarte ved blockchains – i forhold til de protokoller vi hidtil har brugt – er imidlertid, at en blockchain er meget mere end et transportmiddel. Det er også en kæmpe database, der bliver ved med at vokse. For de data du sender ind i den, forsvinder aldrig. Og endnu bedre, så er den fra fødslen krypteret og særdeles sikker. Det er nemlig ikke muligt at ændre data, når først de er sendt afsted.

En blockchain består af en kæde af datablokke. Når en blok er fuld, dannes en ny og der skabes en krypteret kode imellem de to blokke, der er et unikt fingeraftryk af indholdet af den fyldte datablok og sammenhængen med den næste. Det betyder, at en blok ikke “kan fjernes”. Desuden foregår det i et transparent netværk, hvor alle der er involveret i blokken har kigge-adgang.

Få din egen blockchain
Blockchains blev opfundet tilbage i 2008, som teknologien bag kryptovalutaen bitcoin. Præcis derfor har det nok taget ekstra lang tid for mange at erkende, at det var enormt smart. Bitcoins var – og er – ilde set i mange kredse. Den blockchain der bruges til bitcoins er imidlertid anderledes end de blockchains som i fremtiden vil blive brugt i erhvervslivet. Bitcoin-kæden er offentlig og blokkene skabes ved såkaldt mining. Det foregår ved at computere løser komplicerede regnestykker og som belønning får bitcoins.

De blockchains vi andre kommer til at bruge, vil blive skabt af en gruppe interessenter og så har kun de adgang til blokken. En virksomhed kan altså skabe en blockchain for deres kunder. Det er muligt allerede i dag, hos IBM, der tilbyder blockchains hvis du skulle have lyst……

“I 1994 udtalte Bill Gates på provokerende vis “Banking is essential, banks are not”. Mon ikke han går hen og får ret…..”

Du kan sende alt
Hvad er det så, der er så smart? Jo blockchains betyder, at man sikkert og hurtigt kan sende information – og penge – til hinanden. Det betyder altså, at man ikke behøver en bank for at overføre penge fra A til B. Ikke så underligt, at bankerne er særdeles tilbageholdne med at anerkende den nye teknologi. Og så alligevel …. Ihvertfald har mere end 70 af verdens største financielle institutioner, deriblandt Nordea og Danske Bank, dannet R3, der kigger nærmere på mulighederne i blockchains og beslægtede teknologier.

Men man kan altså også sende andet end penge. Det kunne være helt almindelige dokumenter, som word- og pdf-filer, men det kan også være billedfiler, musikfiler m.m. Og så begynder det jo for alvor at blive interessant.

I dag sender jeg data fra mit kamera direkte via en ftp-klient til min billeddatabase. Indimellem overfører jeg også billeder til kunder via FileZilla, også til en ftp-server. I fremtiden kunne alt måske bare ryge ind på min helt personlige blockchain, hvor mine kunder så fik adgang. Her kunne vi så også klare fakturering og betaling. Ikke noget med at have billeder liggende hos photoshelter, pixieset, dropbox og hvad de ellers hedder alle sammen.

Vi mangler en blockchain-browser
Hvor er vi så nu? Ja, teknologien er der jo. Så vi venter på dem der udvikler de interfaces der gør, at vi også kan bruge vores private blockchain. På helt samme måde, som vi f.eks. skal bruge en browser for at se indholdet på en hjemmeside, der jo i virkeligheden bare er en bunke html-koder som ikke giver mening. Vi skal altså bruge en “blockchain-browser”, eller hvad sådan noget kommer til at hedde.

Der var engang hvor vi havde lidt svært ved at forstå, at nu kunne vi gå på nettet og vi kunne sende e-mails istedet for fodpost. Så begyndte vi på e-handel. Det er faktisk ikke så længe siden. Nu kommer så den næste gamechanger, som blockchains er blevet kaldt. Mulighederne er uanede……